Rosana Pastor Muñoz

Actriu - Directora Audiovisual i Teatral

Graduada a l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València.

Diputada per València al Congrés 2015-2019

Membre del Consell Valencià de Cultura

Comissionada de la Generalitat per l’Any Berlanga.

Membre de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya

Membre de l’Acadèmia de l’Audiovisual Valencià.

Junta Directiva de l’European Film Academy (1996-1999)

Amb una extensa trajectòria com a actriu ha desenvolupat gran part de la seua carrera al terreny de la cinematografia i l’audiovisual. La seua filmografia comprén més d’una cinquantena de títols entre produccions nacionals i internacionals. Ha treballat a les ordres d’algunes de les figures representatives de la cinematografia dins i fora de les nostres fronteres.

Les seues interpretacions han merescut nombrosos reconeixements, entre els quals: un premi Goya Actriu Revelació en 1996, per Terra i Llibertat del britànic Ken Loach i dos candidatures més als anys 2002 i 2009. Mostra de València la va guardonar com a millor actriu en 2004 i 2005, Premi El Temps.

Juntament amb la seua activitat com a actriu en cinema i televisió ha traçat un extens recorregut a l’àmbit teatral, que abasta textos clàssics i contemporanis.

S’ha interessat també per la direcció escènica posant en peu entre altres la producció Enoch Arden, de R. Strauss/A. Tennyson. Concert per a piano, narració i veu cantada.

L’any 2014 s’inicia en el camp de la direcció cinematogràfica amb la codirecció del documental El Quinto Jinete. Una visión de la I Guerra Mundial por V. Blasco Ibáñez, on va participar també com a coguionista.

En l’actualitat està finalitzant la seua segona pel·lícula com a directora (primera en solitari): el llargmetratge documental Francisco Brines. Los signos desvelados, sobre la vida i l’obra del poeta d’Oliva, Premi Cervantes 2020.

Des d’octubre de 2020 a març de 2021, ha compaginat la direcció audiovisual amb la participació com a actriu en la producció Los Herederos de la Tierra,de Netflix i Diagonal.